In 2012, Romania a importat 92 de mii de tone de iepure. De ce ajunge in farfuriile noastre carne "Made in China"
Carnea de iepure, atat de apreciata in Franta, Spania si Italia, isi face loc si in farfuriile noastre. Doar ca nu provine din fermele romanesti, ci din alte tari europene, si chiar din China.
Anul trecut am importat aproape o suta de mii de tone de carne de iepure. Asta in timp ce fermierii nostri vand iepuri vii maghiarilor, care ii trimit inapoi, in carcase.
Carnea de iepure este sanatoasa, dupa cum spun nutritionistii, dovada ca tot mai multi romani o cumpara.
“Trebuie sa tinem carnea de iepure in lapte, timp de trei ore, pentru ca acest tip de carne nu are grasime deloc. Este foarte bun iepurele, are o carne buna, sanatoasa, care poate fi mancata atat de copii, cat si de varstnici”, explica bucatarul.
O asemenea friptura este o delicatesa in restaurante. Dar si acasa poate fi pregatita in doar 40 de minute.
Dincolo de aspect si gustul delicios, nutritionistii spun despre carnea de iepure ca este foarte bogata in proteine, dar si usor digerabila. Totodata are un continut sarac in colesterol si sodiu. Adica este indicata persoanelor care tin dieta sau au restrictii in ceea ce priveste consumul de carne.
Nutritionistii ne recomanda sa mancam trei zile pe saptamana carne de iepure, de doua ori peste si intr-o singura zi, porc sau vita.
Doar ca iepurele ajunge in farfuriile noastre tocmai din Franta, Spania, Italia, Ungaria si chiar din China. Anul trecut am importat peste 92.000 de tone de carne de iepure, aproape dublu fata de 2012. Iar cea mai mare cantitate vine din Ungaria. Asta si pentru ca, spre deosebire de noi, vecinii nostri au abatoare, iar de multe ori cumpara iepurii din Romania, ii sacrifica si ii trimit inapoi in magazinele romanesti. Anul trecut am exportat 18 mii de tone de carne de iepure.
Desi, teoretic, afacerea cu iepuri ar trebui sa fie una de succes pentru ca aceste animale se inmultesc repede, fermierii romani nu au cum sa vanda carnea pentru ca nu au abatoare unde sa fie sacrificati iepurii.
Acest fermier, de pilda, creste iepuri pentru carnea lor sanatoasa, iar acum a ajuns la 70 de exemplare.
Gheorghe Stefan, crescator de iepuri: “Am avut o problema cu picioarele, un inceput de guta si fiind cea mai buna carne, m-am apucat sa cresc iepuri. Nu ai unde sa-i vinzi. Nu exista abator de iepuri, iar daca nu e abator, nu ai unde sa-i tai ca sa ii valorifici”.
Culmea este ca singurii care au de castigat din toata aceasta afacere, sunt chiar urechiatii. Pentru ca nu au unde sa fie sacrificati, crescatorii ii pastreaza pentru expozitii.
Un kilogram de iepure costa in magazinele noastre intre 25 si 60 de lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu