Cat de repede intra pe profit o afacere cu
iepuri
business.
Crescatorul argesean a pornit crescatoria de iepuri cu o investitie initiala de 1.000 de euro dintre care 400 de euro au fost alocati pentru exemplare in varsta de 2 luni, iar restul de bani au fost investiti in material pentru custile construite chiar de antreprenor dupa modelele gasite pe Internet. Crescatoria are o suprafata de 100 mp si se afla la trei kilometri de Curtea de Arges.
“Eu am avut baza furajera dar pentru incepatorii care nu au baza furajera proprie e obligatoriu sa studieze un plan de afacere si sa stabileasca din start sistemul de crestere dorit: natural 100% sau pe baza de concentrate”, explica antreprenorul argesean.
Motivele care au stat la baza deciziei de a investi intr-o crescatorie de iepuri sunt simple: efort fizic redus, animalele nu sunt pretentioase, calitatea carnii (recomandata in cazul bolnavilor de ulcer, diabet, inima), valoarea redusa a investitiei si amortizarea intr-un timp destul de scurt.
A inceput cu un efectiv de zece femele si doi masculi, similar cu cel actual. In plus, in prezent detine si circa 20 de pui in crestere. Printre rasele de iepuri pe care acesta le creste se numara berbec german, californian, urias german si urias alb.
“Voi mai achizitiona si alte rase in decurs de doi ani pana ajung la efectiv de 10 femele si un mascul din circa sase rase care le am testat in timp si la care productivitatea a fost buna sau foarte buna (berbec german, californian, castor rex, neozeelandez, urias german si urias Belgian)”, completeaza crescatorul argesean.
Pretul unui astfel de exemplar difera in functie de rasa, talie si varsta. Astfel, puii (2-3 luni) se vand la preturi cuprinse intre 30-100 de lei in functie de rasa si talie, iepurii maturi se vand in functie de intrebuintare - pentru reproducere, iepuri de carne sau iepuri de blana – un exemplar de talie mare, cu calificative bune in expozitie, putand fi achizitionat si pentru 200-300 de euro. In plus, pretul pe carcasa este de 20-30 de lei.
In ceea ce priveste costurile aferente unei crescatorii de iepuri, argeseanul sustine ca anual 300 de iepuri maturi au consumat circa doua tone de grau, porumb, orz si in jur de 25-30 de baloti de fan. Valoric, investitia se ridica la circa 30 de milioane de lei pentru furaje, respectiv 10 milioane de lei pentru tratamente medicale obligatorii.
Profitabilitatea este de aproximativ 200 de lei pe cap de femela pentru reproductie anual dupa noua luni de crestere naturista si circa sase luni de crestere fortata cu hrana speciala. Profitul apare dupa 12-18 luni de la inceperea afacerii, insa daca exista clienti si pentru blana animalelor atunci business-ul poate inregistra profit chiar si mai devreme.
Pana acum a vandut mai mult pui de iepuri cu varsta intre 2-3 luni intrucat sunt cei mai profitabili, dar si iepuri de carne in cantitati mici pentru persoane fizice. Pentru anul viitor intentioneaza sa se dezvolte si pe segmentul pensiunilor si restaurantelor.
Crescatorul sustine ca industria in care activeaza experimenteaza un regres pe fondul lipsei abatorizarii.
“Piata iepurilor de reproductie este suprasaturata si deja pretul puilor de rasa e in scadere. Acum patru ani pretul la rasa de iepuri mare era situat intre 70-150 de lei, iar acum a scazut la 50-70 de lei, in timp ce la puii de rasa medie a scazut de la 70 la 30 de lei. Pe parcursul anului trecut am observat ca a crescut dorinta de a consuma carne de iepure, dar se simte din plin lipsa culturii culinare romanii urmand a descoperi abia in viitor diferitele retete de gatit a iepurelui”, completeaza argeseanul.
In ultimii ani, productia de carne de iepure a fost estimata la circa 1,2 milioane de tone la nivel mondial. Cea mai mare productie se realizeaza in Europa si Asia. Principalii producatori sunt China, Italia, Spania, Franta, Egipt si Cehia, arata datele Faostat.
Cel mai mare consum per capita este realizat in Italia (5,8 kg/an/locuitor) si Franta (3 kg/an/locuitor).
La nivel national productia a fost de 10.625 de tone de carne de iepure de casa in anul 1990, aceasta scazand drastic astfel incat in 2007 aceasta reprezenta doar 2,48% din productia din 1990.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu