17 lucruri pe care trebuie să le știi despre creșterea iepurilor
1. Este indicată creșterea iepurilor până la vârsta de 4 luni, după care greutatea lor încetează să se mărească, iar consumul de hrană se mărește, deoarece începe să se îngrașe, iar pentru obținerea unui gram de grăsime se consumă o cantitate de hrană de trei mai mare decât pentru un gram de țesut muscular.
2. Iepurele până la sacrificare (4 luni) consumă pentru fiecare kilogram de greutate vie 3 kilograme de furaj combinat, ceea ce este de 2-3 ori mai puțin decât pentru creșterea taurinelor.
3. La vârsta de 4 luni, se termină prima năpârlire, iar alta începe peste 10-15 zile după terminarea acesteia, deci iepurele trebuie sacrificat în acest interval și atunci blănița va fi de o calitate deosebită.
4. Lăsați iepuri de prăsilă de la fătarea a doua și a treia, pentru că în această perioadă alăptarea este cea mai bună (iepuroaica are mult lapte).
5. Completați ferma numai cu iepuri de prăsilă sănătoși, procurați din ferme cunoscute și trecuți prin perioada de carantină.
6. Nu procurați în nici un caz iepuri pentru prăsilă de la oameni necunoscuți, din piețe sau iepuri care au fost înțărcați mai devreme de 60 de zile, sau care s-au născut vara.
7. Iepuroaicele slabe, care cântăresc mai puțin de 4 kg, nu se montează, deoarece sau nu vor făta sau vor da naștere unor iepuri slabi.
8. Hrana trece prin tubul digestiv într-un interval de 60-72 ore.
9. Ficatul la iepure este destul de mare și are o greutate de 80-120 g.
10. Nu se vor introduce iepuri în cuști nedezinfectate, în locul celor care au murit, al celor care au fost sacrificați de necesitate, sau al celor care au fost eliminați de la reproducție.
11. Vizitatorilor fermelor de iepuri le este interzis categoric să atingă iepurii, sau să-i hrănească, pentru că acest lucru poate periclita sănătatea iepurilor.
12. Pentru colectarea iepurilor morți, este necesar un ambalaj închis, iar cadavrele după inspecție trebuie imediat arse.
13. Mărimea optimă a unei ferme familiale trebuie să nu fie mai mică de 100 – 200 femele. Pentru deservirea acestei ferme, sunt necesari 2-4 lucrători. Suprafața ocupată este de 0,2-0,3 ha. Pentru fiecare 100 femele cu iepurii lor, sunt necesare (în funcție de productivitate) 2-3 ha de fânețe.
14. De la un iepure, într-un an, se colectează 100-150 kg de dejecții, care sunt de 1,6 – 1,8 ori mai calitative decât cele de la vaci.
15. Cel mai mare dusman al iepurilor nu sunt bolile, ci părerea eronată, larg răspândită în legătură cu acest lucru. De pildă, în Franța există organisme speciale, care, după control, eliberează licențe doritorilor de a se ocupa cu creșterea iepurilor. Iepurele este un animal maximalist: sau totul sau nimic. Dacă lucrul este organizat corespunzător tehnologiei, numai de la prelucrarea dejecțiilor unui iepure se pot obține într-un an 50-60 kg biohumus, cu o valoare de 5-6 Euro.
16. Muzica influențează benefic creșterea iepurilor, începând cu nașterea, micșorează stresul, iepurii devin mai liniștiți, se dezvoltă mai bine, greutatea lor se majorează cu 10-15 %.
17. De la o pereche de iepuri, în doi ani se pot obține 100.000 de iepuri. În Australia, timp de câteva zeci de ani, iepurii s-au înmulțit până la un număr de 4.000.000.000 exemplare, care au distrus toată vegetația, au început să urce în copaci și să mănânce frunzele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu